Metsäsaamelaiset kokoontuivat 5-7.7.2024 Kittilässä vuosittaisen tapahtuman merkeissä

08.07.2024

Perjantaina Lapinkylien parlamentti kokousti Siitosessa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräisten asioitten lisäksi mm. laajempia linjauksia tulevaa toimintaa silmällä pitäen. Timo Helaniva valittiin kokouksessa uudeksi 1. varapuheenjohtajaksi. Kokouksessa myös päätettiin, että vuonna 2025 Metsäsaamelaispäivät järjestetään Sallassa.

Lauantaina Kittilän urheiluhallilla oli nähtävillä mm. esityksiä, myyntikojuja, pukuesittelyitä ja paneelikeskustelu. Juhlapuheen piti kansanedustaja Sara Seppänen. Seppänen korosti tärkeänä asiana juhlapuheessaan, että Suomen valtion tulisi tunnustaa metsäsaamelaiset osaksi alkuperäiskansaa Suomessa.

Osana lauantain ohjelmaa Lapinkylien parlamentti luovutti muistamiset kiitoksena metsäsaamelaisten asian edistämisestä kansanedustaja Sara Seppäselle, edelliselle Lapinkylien parlamentin puheenjohtajalle Eeva-Maria Maijalalle ja Kuivasalmen Lapinkyläyhdistys ry:lle.

Sunnuntaina oli vierailu Kurjenpolven kalmistolla, jossa Kittilän seurakunnan kirkkoherra Päivi Helén piti hartauden. Tutustuttiin vanhaan kalmistoon ja keskusteltiin mahdollisuudesta haudata Kurjenpolven kalmistoon 9 pääkalloa, jotka ovat palautuneet Helsingin yliopistolta. Pääkallot on luovutettu Helsingin yliopistolta Saamelaismuseo Siidalle, josta nämä on lähetetty Kittilän seurakunnalle.